-
 
Visitez notre site web


Version française

Surf naar onze website | Contacteer ons

   
 

Nieuwsbrief nr.121 van de KSZ - december 2015

 
Overzicht

2016: massale productie van isi+-kaarten en verlengde SIS-kaart

Datawarehouse arbeidsmarkt en sociale bescherming

Om ons te bereiken

Willebroekkaai, 38 - B-1000 Bruxelles
Tel. +32-2-741 83 11 - Ligging

2016: massale productie van isi+-kaarten en verlengde overgangsperiode voor de SIS-kaart

In het verleden ontving iedereen die aangesloten was bij een ziekenfonds een SIS-kaart.

Het doel van deze kaart was tweevoudig:

  • identificatie van de personen die aangesloten zijn bij een ziekenfonds
  • nagaan van de rechten van deze personen inzake terugbetaling van gezondheidszorg.

Sinds 1 januari 2014 zijn de ziekenfondsen gestopt met de productie en uitreiking van nieuwe SIS-kaarten. In het nieuwe systeem voor de controle van de identiteit en de online raadpleging van de verzekerbaarheid bij de ziekenfondsen wordt voortaan gebruik gemaakt van een elektronisch identiteitsbewijs, meer bepaald:

  • de eID-kaart
  • de kids-ID
  • de elektronische kaart uitgereikt aan niet-Belgische onderdanen van de Europese Unie
  • de elektronische verblijfstitel uitgereikt aan onderdanen van landen buiten de Europese Unie

Voor kinderen jonger dan 12 jaar en voor de sociaal verzekerden die geen elektronisch identiteitsbewijs hebben, wordt geleidelijk aan sinds eind 2013 een nieuw type kaart uitgereikt. Het betreft de isi+-kaart.
Een massale productie van deze isi+-kaarten is gepland in 2016. Het geschatte volume bedraagt 1.000.000 kaarten. De bedoeling is voornamelijk om de 800.000 SIS-kaarten van kinderen die nog steeds geldig zijn te vervangen. Tegen december 2016 zullen alle kinderen jonger dan 12 jaar die nog geen isi+-kaart hadden er één ontvangen hebben.

Oorspronkelijk zou de SIS-kaart tegen 1 januari 2016 verdwijnen, maar de einddatum van de geldigheid ervan wordt met één jaar verlengd om de massale productie van isi+-kaarten mogelijk te maken. Bijgevolg zullen de geldige SIS-kaarten nog tot 31 december 2016 kunnen worden gebruikt. Het koninklijk besluit tot bekrachtiging van deze beslissing zal in de loop van 2016 worden gepubliceerd en zal met terugwerkende kracht in werking treden vanaf 1 januari 2016, zodat er geen juridisch vacuüm ontstaat.

In 2016 zullen de geldige SIS-kaarten bijgevolg nog steeds gebruikt kunnen worden voor de identificatie. Dit betekent dat u nog steeds een geldige SIS-kaart kan voorleggen aan een zorgverlener zodat die het identificatienummer van de sociale zekerheid kan uitlezen voor de online raadpleging van de verzekerbaarheid.
Concreet betekent dit dat wanneer u bij de apotheek langs gaat voor uw kind, u ofwel zijn kids-ID of isi+-kaart kan voorleggen, ofwel de nog geldige SIS-kaart. Hetzelfde geldt in een ziekenhuis.

Als u nog vragen hebt over de isi+-kaart of de geleidelijke afbouw van het gebruik van de SIS-kaart, raadpleeg dan de FAQ-rubriek over dit thema.



Top


Een eGov Award voor het datawarehouse arbeidsmarkt en sociale bescherming!

Op 3 december 2015 organiseerde Agoria ICT voor de twaalfde keer de eGov Awards, waarbij de meest verdienstelijke informatiseringsprojecten binnen de overheid op het vlak van administratieve vereenvoudiging en dienstverlening aan de burgers en ondernemingen worden bekroond.

Dit jaar won het project datawarehouse arbeidsmarkt en sociale bescherming, dat beheerd wordt door de KSZ, de award in de categorie samenwerking.

Het datawarehouse arbeidsmarkt beoogt de koppeling van socio-economische gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn van de Belgische instellingen van sociale zekerheid, maar ook van gewestelijke instanties en het Rijksregister. Het datawarehouse heeft tot doel om beter, sneller en goedkoper te kunnen inspelen op gegevensaanvragen afkomstig van onderzoeksinstellingen en de overheid. De grote meerwaarde van het datawarehouse ligt in de onderlinge koppeling van de gegevens afkomstig van de onderscheiden bronnen aan de hand van een uniek nummer. Bovendien dekt de database een periode van 15 jaar, wat longitudinale analyses mogelijk maakt.

Het datawarehouse biedt momenteel drie soorten toepassingen:

  • de webtoepassingen: bieden de mogelijkheid om online statistieken te raadplegen
  • de gegevensaanvragen op maat: het gaat om specifieke toepassingen op vraag van onderzoeksinstellingen of de overheid
  • de basistoepassingen: dit zijn toepassingen waarbij volgens een bepaalde frequentie een aantal vaste statistieken worden berekend; de cijfers zijn beschikbaar tot en met 2012.

Enkele voorbeelden van studies of realisaties op basis van gegevens van het datawarehouse arbeidsmarkt:
De federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en het Interfederaal Gelijkekansencentrum hebben gebruik gemaakt van administratieve gegevens uit het DWH voor de tweede uitgave van het rapport 'Socio-Economische Monitoring – Arbeidsmarkt en Origine', dat half-november 2015 verscheen. In dit rapport wordt de volledige bevolking in kaart gebracht en wordt een gedetailleerde analyse van de arbeidsmarkt gegeven. Hierbij werd rekening gehouden met de bescherming van de privacy aangezien alle gegevens anoniem zijn.
De FOD Sociale Zekerheid benut een steekproef van het DWH AM & SB voor het door haar beheerde microsimulatiemodel Mimosis, voor nationale en internationale rapportering, en voor onderzoek ter ondersteuning van de hervorming van de pensioenstelsels, de langdurige arbeidsongeschiktheid.
De Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium heeft de gegevens van het DWH gebruikt in het kader van de Census 2011.

Nogmaals gefeliciteerd en hartelijk dank aan alle partners die meewerken aan de verrijking van het datawarehouse om er een fantastische tool van te maken.

Raadpleeg de website van het datawarehouse arbeidsmarkt en sociale bescherming.



Top

 

Disclaimer - BCSS | KSZ | Abonnement opzeggen

[Response: Read Receipt] \[CampaignId: [Field: Campaign Id]\] $(if [Field: Prospect Id] != "") \[ProsID: [Field: Prospect Id]\]$(endif) $(if [Field: Contact Id] != "")\[ConID:[Field: Contact Id]\]$(endif)