Overzicht
Aanbevelingen voor een correct gebruik van de eHealthBox
We stellen vast dat een aantal recente problemen voortvloeien uit een niet-correct gebruik van de eHealthBox.
Een eHealthBox-adres bestaat immers altijd uit 2 elementen:
een "identifier" en een "hoedanigheid" die aan elkaar worden gelinkt aan de hand van een koppelteken (bijvoorbeeld NIHII-DOCTOR).
De bestemmeling wordt aldus op unieke wijze geïdentificeerd door middel van de combinatie van deze 2 elementen.
Daar de eHealthBox bestemd is voor de beveiligde uitwisseling van medische/vertrouwelijke gegevens tussen actoren in de gezondheidszorg, moet de afzender er zeker van zijn dat de berichten die hij via de eHealthBox overmaakt naar de juiste bestemmeling worden verstuurd.
In het gebruiksreglement van de eHealthBox wordt bepaald dat: "de gebruiker als enige verantwoordelijk is voor de controle van de inhoud van de door hem via het eHealthBox-systeem verstuurde berichten en voor de opvolging ervan" (art. 9 van het eHealthBox-reglement).
Dit wil ook zeggen dat de gebruiker steeds de controle moet hebben over wie de bestemmeling van zijn bericht is.
Het automatisch invullen van de hoedanigheid door een systeem zonder dat de gebruiker deze zelf heeft gekozen is dan ook niet toegelaten.
Referenties :
eHealthBox-reglement
Cookbook Publication
top 
Het eHealth-platform werft aan
Het eHealth-platform is actief op zoek naar gemotiveerde en dynamische IT-medewerkers voor de versterking van zijn teams.
Senior Functional Analyst
Functional Analyst
top 
3.116.711 toestemmingen geregistreerd op 6 april 2016, het project van de eGezondheid zit definitief op de rails !
Vanaf het begin was het de bedoeling van het eGezondheid-project (en noodzakelijk) om de rol van de patiënt te versterken en om hem een echt statuut van actor in de gezondheidszorg te verlenen. In het kader van een uitwisselingssysteem van gezondheidsgegevens heeft de patiënt als eigenaar van zijn medische gegevens (waarbij het krachtens de wet om privégegevens en dus beschermde gegevens gaat) het recht om al dan niet zijn akkoord te verlenen voor het delen van zijn gegevens via dit systeem.
Het gaat om een noodzakelijke vereiste waarbij het akkoord moet worden geformaliseerd en op authentieke wijze worden geregistreerd. Daarom heeft het eHealth-platform als verantwoordelijke voor het project een toepassing ontwikkeld en in productie gesteld voor de registratie van de toestemming van de patiënten in verband met de uitwisseling van zijn medische gegevens.
Met deze toepassing, eHealthConsent genaamd, kan de patiënt zijn toestemming intrekken, bepaalde zorgverleners uitsluiten van de uitwisselingen en zijn therapeutische relaties beheren. De patiënt kan zelf zijn toestemmingsprofiel beheren maar kan dit ook laten doen door zijn huisarts, zijn ziekenhuis, de opnamedienst van een ziekenhuis of nog via een verzorgingsnetwerk.
Deze voorwaarde (de toestemming van de patiënt) is onontbeerlijk voor het opstarten van de eGezondheid omdat hierdoor het delen van gezondheidsgegevens al dan niet mogelijk wordt. In de eerste roadmap waren er reeds talrijke communicatieacties opgenomen om de burgers/patiënten aan te moedigen hun toestemming te verlenen, zoals bijvoorbeeld de oprichting van een speciaal daartoe bestemde website 'PatientConsent' (link) met alle nuttige informatie en de mogelijkheid om zijn toestemming te registreren.
Voor de werkelijke opstart van de eGezondheid werd een doelstelling van 2,75 miljoen toestemmingen vooropgesteld.
Dit streefcijfer is reeds bereikt aangezien er op 6 april 2016 in totaal 3.116.711 toestemmingen waren geregistreerd.
Tijdens een tussenkomst in de Commissie Volksgezondheid heeft mevrouw de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block, trouwens het volgende verklaard: "e-Gezondheid draagt bij tot de continuïteit van zorg en tot een vlotte multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners. De voorwaarde is uiteraard dat zorgverleners de medische informatie over patiënten digitaal met elkaar mogen uitwisselen. Daarom is het essentieel dat zoveel mogelijk burgers hier hun toestemming voor geven. Het is in het belang van de patiënten dat zorgverleners hen steeds kunnen behandelen op basis van de meest recente informatie uit hun medisch dossier. Ook als ze bijvoorbeeld tijdens een uitstapje naar de andere kant van het land op bezoek moeten bij een zorgverlener die ze nog nooit eerder hebben geconsulteerd. Dankzij die up-to-date informatie weet die zorgverlener bijvoorbeeld welke allergieën de patiënt heeft en beschikt hij of zij meteen over alle relevante informatie om sneller de juiste diagnose te stellen en eventuele dubbele onderzoeken te vermijden. De exponentiële groei van het aantal geïnformeerde toestemmingen toont dat technologieën en toepassingen voor digitale informatie-uitwisseling niet meer zijn weg te denken uit onze gezondheidszorg. Ze laten toe om de zorg voor patiënten zo efficiënt en zo vlot mogelijk te organiseren, met zo weinig mogelijk paperassen. »
Meer informatie over de geïnformeerde toestemming: http://www.patientconsent.be
Het actieplan eGezondheid: http://www.plan-egezondheid.be/
top  |